Wchodząc do biblioteki na pewno zwróciliście uwagę na charakterystyczny zapach. Skąd się on bierze? Tą sprawą zajęli się chemicy z University College w Londynie. Opisali oni zapach książek jako „połączenie trawiastej nuty z posmakiem kwasów i odrobiną wanilii na bazie stęchlizny”.
Naukowcy podczas swoich badań stwierdzili, że z papieru do powietrza uwalniane są setki lotnych związków organicznych, które znajdują się zarówno w pulpie drzewnej służącej do produkcji papieru, jak również w farbach używanych do tekstów i ilustracji. Z chemicznego punktu widzenia, najważniejszym powodem psucia się książek jest ich kwasowość. Papier ze zbyt dużą kwasowością bardzo często używany był w książkach drukowanych zarówno w XIX jak i XX wieku, stąd ich szybkie ich niszczenie i zapach. Książki drukowane przez wcześniejszych drukarzy potrafiły przetrwać nawet 500 lat, ponieważ papier używany do ich produkcji nie zawierał tego typu związków.
.
źródło: http://booklips.pl